
Pumpkin Spice Latte jest klasyczną jesienną kawą mleczną. Dodatek korzennych przypraw pogłębia smak i dodaje jej niepowtarzalnego aromatu.
Tej kawy nie może zabraknąć jesienią. Pumpkin Spice Latte smakuje wybornie, gdy za oknami wieje chłodem. Mieszanka słodkiej dyni, rozgrzewających korzennych przypraw i aromatycznego espresso na bazie Piazza D’Oro Forza zachwyca smakiem i otula cudownym ciepłem. Podana z idealnie kremową mleczną pianką i dodatkiem bitej śmietany świetnie sprawdzi się także jako kawa deserowa.
Syrop dyniowy
- 4 łyżki puree z dyni
- 5 łyżek drobnego cukru
- 3 łyżki wody
- 120 g niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta mielonych goździków
Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Dodaj puree z dyni i mieszając gotuj, aż dynia straci surowość. Dodaj przyprawy i mleko skondensowane i podgrzewaj na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty lub do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Pumpkin Spice Latte
- 1 porcja espresso lub podwójnego espresso
- 2-3 łyżki syropu dyniowego
- spienione mleko
- opcjonalnie bita śmietana do dekoracji
Do wysokiej szklanki wlej porcję syropu dyniowego, dodaj espresso i dopełnij szklankę spienionym mlekiem. Udekoruj Pumpkin Spice Latte bitą śmietaną.
Do przygotowania tej kawy wybierz mocną i wyrazistą kawę PIAZZA D’ORO ESTREMO lub delikatną, PIAZZA D’ORO FORZA z nutami pralin i gorzkiej czekolady.
Czy wiesz, że…
Oryginalny przepis na Pumpkin Spice Latte został opracowany przez Starbucks w 2003 roku. Według CNBC, dyniowe latte jest najpopularniejszym sezonowym napojem tej firmy.