Jak dbać o ekspresy do kawy w hotelu - o czym pamiętać?
Ekspres do kawy to podstawowy element wyposażenia hotelowych bufetów. Jednak, aby goście hotelowi mogli cieszyć się pyszną kawą, ważna jest odpowiednia konserwacja takiego sprzętu. Poznaj 3 porady, dzięki którym hotelowy ekspres do kawy będzie zawsze w dobrej kondycji, nalewając pyszną kawę!
Właściwe użytkowanie ekspresu do kawy
Ekspresy do kawy jak każde złożone urządzenie potrafi się popsuć. Zasada ta dotyczy również drogich ekspresów hotelowych o najwyższej jakości. Chcąc zadbać o kondycję ekspresu, warto przypilnować, aby goście hotelowi używali go w poprawny sposób. Przykładowo, warto wprowadzić zasadę, żeby kelner sam uzupełniał wodę oraz ziarna kawy do odpowiedniego poziomu. Lepiej, aby zbiornik z wodą był przepełniony, niż żeby urządzenie zasysało powietrze od środka. Wsypanie nieodpowiedniej ilości ziaren kawy może spowodować, że urządzenie zacznie wydawać gościom hotelowym gorące napoje o słabej jakości.
Wyłączanie ekspresu do kawy
Wiele ekspresów czołowych producentów wyłącza się po kilkunastu minutach bezczynności. Funkcja ta w swoim założeniu ma zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, lecz także wydłuża żywotność urządzenia. Jeżeli ekspres hotelowy nie posiada tej funkcji warto, aby kelner po zakończeniu się śniadania bufetowego wyłączył na dobre urządzenie. W ten sposób urządzenie będzie pracować w przyszłości dłużej, a dodatkowo hotel zanotuje oszczędności w kwestii zużycia energii elektrycznej.
Prawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy
Hotelowy ekspres do kawy jest eksploatowany wiele razy w ciągu dnia. To oznacza, że prace konserwacyjne są nieuniknione. Warto od czasu do czasu sprawdzić przy okazji prac konserwacyjnych czy w urządzeniu nie pojawiły się pęknięcia oraz oznaki uszkodzenia i zużycia. Najczęstszymi oznakami zużyć, zwłaszcza w przypadku hotelowych ekspresów są uszkodzenia przewodu elektrycznego, przebarwienia elementów plastikowych oraz krople wody mogące świadczyć o nieszczelności. Chcąc świadczyć najlepsze usługi w hotelu, warto codziennie wieczorem dokładnie myć wszystkie akcesoria ekspresu. Najefektywniejsze czyszczenia odbywa się za pomocą specjalnych tabletek, które przypominają te do zmywarki. Chcąc utrzymać hotelowy ekspres do kawy w dobrej kondycji, warto przeprowadzać cykliczne czyszczenia poszczególnych elementów. Przykładowo co najmniej raz w tygodniu, należy umyć wnętrze oraz pojemnik z filtrem. Wiele serwisantów czyszcząc taki sprzęt, nalewa gorącą wodę do urządzenia, dodając przy tym kilka kropel płynu do mycia.