
Portugalska kawa galao jest odpowiednia na każdą okazję. Galão, podobnie jak caffè latte lub café au lait, składa się z około jednej czwartej kawy i trzech czwartych perfekcyjnie spienionego mleka. Można ją także przygotować w proporcjach 1:1, wówczas nosi nazwę meia de leite (połowa mleka) i jest serwowana w filiżance.
Galao należy do najpopularniejszych portugalskich napojów kawowych. Serwowana jest w niemal każdej kawiarni i cukierni. Serwowana zazwyczaj w towarzystwie słodkiego lub wytrawnego ciastka albo tarty budyniowej pastel de nata, jest idealnym dopełnieniem portugalskiego śniadania.
Portugalska kawa galao – składniki na jedną porcję
- 1 podwójne espresso (60 ml)
- 180 ml spienionego mleka
- cukier lub miód do smaku
Przepis na portugalskie galao
Przygotuj podwójne espresso. Spień ciepłe mleko. Wlej espresso i mleko razem do wysokiej szklanki i posłodź o smaku cukrem lub miodem.
Czy wiesz, że…
Kawa portugalska zazwyczaj przygotowywana jest na bazie mieszanki ziaren Arabiki i Robusty. Wolno palone ziarna pozwalają uzyskać gładką kremową kawę o niskiej kwasowości. Dlatego do galao polecamy przede wszystkim mocną i aromatyczną PIAZZA D’ORO ESTREMO.