
Jest doskonałym drinkiem kawowym nie tylko lato, ale także na każde spotkanie towarzyskie, zabawę andrzejkową i sylwestrowe szaleństwa.
Mazagran przygotowujemy na bazie mocnego espresso, które słodzimy dopiero, kiedy wystygnie i uzyska temperaturę kilku stopni. Ten koktajl powinien być podawany w wysokich szklankach napełnionych do połowy pokruszonym lodem.
Mazagran
- 4 łyżki świeżo zmielonej kawy, np. mocnej i aromatycznej PIAZZA D’ORO ESTREMO,
- 500 ml wody,
- 100-200 ml koniaku, ale popularna jest też wersja z ciemnym rumem,
- 1 łyżka stołowa cukru lub więcej do smaku,
- opcjonalnie plasterek cytryny do dekoracji.
Przepis na Mazagran
Zaparz mocną aromatyczną kawę w ekspresie lub zalewając ją wodą. Odstaw do wystygnięcia. Najlepiej schłodzić kawę w lodówce, tak aby jej temperatura nie przekraczała kilku stopni. Przecedź kawę, żeby pozbyć się fusów.
Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj alkohol i ponownie wymieszaj.
Podawaj z pokruszonym lodem.
Czy wiesz, że…
W XIX i na początku XX wieku mazagran był popularny głównie wśród mężczyzn. W kawiarniach serwowano go w wysokich szklankach z dodatkiem kostek lodu i obowiązkowo pito przez słomkę. Przypisywano mu właściwości orzeźwiające i wzmacniające.
Nazwa pochodzi od algierskiego miasta Mazagran – dawniej wioski, znanej z desperackiej obrony oddziału Francuzów pod komendą kapitana Lelièvre, w trakcie podboju Algierii w 1840 r. W twierdzy Mazagran francuscy żołnierze spożywali napój przygotowany z syropu kawowego i zimnej wody, gdy obrońcy zmuszeni byli wzmacniać swe siły do walki. Francuskim wojskom kolonialnym w pobliżu Mazagran podano też napój przygotowany z syropu kawowego i wody. Kiedy żołnierze wrócili do Paryża, zasugerowali kawiarniom wprowadzenie tego napoju do oferty.