Producenci
Mazagran
Mazagran

Jest doskonałym drinkiem kawowym  nie tylko  lato, ale także na  każde spotkanie towarzyskie, zabawę andrzejkową i sylwestrowe szaleństwa.

Mazagran przygotowujemy na bazie mocnego espresso, które słodzimy dopiero, kiedy wystygnie i uzyska temperaturę kilku stopni. Ten koktajl powinien być podawany w wysokich szklankach napełnionych do połowy pokruszonym lodem.  

Mazagran

  • 4 łyżki świeżo zmielonej kawy, np. mocnej i aromatycznej PIAZZA D’ORO ESTREMO,
  • 500 ml wody,
  • 100-200 ml koniaku, ale popularna jest też wersja z ciemnym rumem,
  • 1 łyżka stołowa cukru lub więcej do smaku,
  • opcjonalnie plasterek cytryny do dekoracji.

Przepis na Mazagran
Zaparz mocną aromatyczną kawę w ekspresie lub zalewając ją wodą. Odstaw do wystygnięcia. Najlepiej schłodzić kawę w lodówce, tak aby jej temperatura nie przekraczała kilku stopni. Przecedź kawę, żeby pozbyć się fusów.

Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj alkohol i ponownie wymieszaj.

Podawaj z pokruszonym lodem.

Czy wiesz, że…

W XIX i na początku XX wieku mazagran był popularny głównie  wśród mężczyzn.  W kawiarniach serwowano go w wysokich szklankach z dodatkiem kostek lodu i obowiązkowo pito przez słomkę.  Przypisywano mu właściwości orzeźwiające i wzmacniające.

Nazwa pochodzi od algierskiego miasta Mazagran – dawniej wioski, znanej z desperackiej obrony oddziału Francuzów pod komendą kapitana Lelièvre, w trakcie podboju Algierii w 1840 r. W twierdzy Mazagran francuscy żołnierze spożywali napój przygotowany z syropu kawowego i zimnej wody, gdy obrońcy zmuszeni byli wzmacniać swe siły do walki.  Francuskim wojskom kolonialnym w pobliżu Mazagran podano też napój przygotowany z syropu kawowego i wody.  Kiedy żołnierze wrócili do Paryża, zasugerowali kawiarniom wprowadzenie tego napoju do oferty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl