Producenci
Kawowy tort z bitą śmietanką
Kawowy tort z bitą śmietanką

Jeśli kochacie kawę, to ten tort kawowy jest idealny dla Was! 

Jak zrobić tort kawowy?

 Składniki:

 
- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru trzcinowego
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru wanilinowego
- 200 g mąki tortowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła rozpuszczonego, wychłodzonego
- 1 łyżka mielonej kawy + 1 łyżka kakao
- 100 ml mocnej kawy espresso u mnie KAWA ZIARNISTA PIAZZA D'ORO FORZA
 

Krem:

- 300 ml śmietany  30-36 % + 1 łyżka drobnego cukru

- opcjonalnie mielone orzechy do posypania po wierzchu

Jak wykonać tort kawowy?

Ilość składników jest na okrągłą tortownicę, Jeśli jednak chcesz zrobić tort kwadratowy lub po prostu placek kawowy, to aby łatwiej go było kroić i dzielić, po prostu podwój składniki tak jak ja.

Zmiksuj jaja z cukrem na puch i dodaj podczas ubijania cukier lub ekstrakt waniliowy. Zajmie Ci to około 10 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczeni, szczyptę soli, skrobię ziemniaczaną, szybko zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło, a na końcu kawę, kakao i kawę w proszku. Szybko zmieszaj tylko do połączenia składników. Wylej do tortownicy pokrytej papierem i piecz około 40 minut w 180 stopniach.

Wyciągnij i po wychłodzeniu przekrój na pół. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem, odłóż trochę na wierzch do dekoracji. Przełóż blaty bitą śmietaną. Lekko dociśnij, wysmaruj górę i posyp mielonymi orzechami. Pyszny tort gotowy.

Najlepiej podawać z kawą.

Przepis powstał we współpracy z www.zkuchnidokuchni.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl