Ten mus to naprawdę zdrowy sposób na rozkosz bez poczucia winy. Przepis na 4 porcje, przygotujesz wszystko w 15 minut, 3 godziny potrzeba, aby całość schłodzić w lodówce.
Jak zrobić mus czekoladowo-kawowy?
Składniki :
- 3 łyżki espresso
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 3 łyżki brązowego cukru
- 200 g jedwabistego tofu sojowego
- opcjonalnie dekoracja z frużeliny malinowej, śmietanki czy świeżych owoców

Jak przygotować mus?
Kawę, kakao i czekoladę włóż do miseczki i rozpuść na krem w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie aksamitna ściągnij z ognia. Przetrzyj tofu przez sitko, a następnie przełóż do miksera razem z kremem kawowo-czekoladowym. Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż, a żółtka wrzuć do masy i zmiksuj wszystko na gładki krem. W osobnej misce ubijaj pianę z białek dodając powoli cukier. Delikatnie przełóż pianę do masy i wymieszaj wszystko łopatką powoli i dokładnie.
Gotowy mus przełóż do czterech salaterek i włóż do lodówki na około trzy godziny, aż zastygnie. Przed podaniem możesza przyozdobić wedle uznania i gustu!
Smacznego!
Wykorzystana przeze mnie czekolada do ekspresów to idealnie gładkie i kremowe kakao 14% z perfekcyjnie zbilansowanym smakiem. Starannie wyselekcjonowane ziarna kakaowe gwarantują szlachetny i niezastąpiony smak kakao. Można ją nabyć na CAFITESSE
Post powstał we współpracy z zkuchnidokuchni.pl